Brielse VVD op de bres voor komst hospice op Voorne

De VVD in Brielle maakt zich hard voor de komst van een hospice op Voorne. Fractievoorzitter Arie van Gorsel wil dat iedereen de mogelijkheid krijgt dicht bij huis te sterven.

Het liefst willen mensen in huiselijke kring kunnen sterven. Dat is alleen niet voor iedereen mogelijk. Een hospice, in de vorm van een 'bijna thuissituatie', is een mooi alternatief. Nu moeten inwoners van Voorne voor het dichtstbijzijnde hospice naar De Waterlelie in Spijkenisse of Calando in Dirksland. VVD-raadslid Arie van Gorsel pleit daarom voor een hospice op het eiland. Een omgeving die voor de bewoners vertrouwd is. ,,Zeker voor mensen die hun hele leven op Voorne hebben gewoond'', geeft hij het belang aan. Ook voor de partner, familieleden en bekenden is het fijn om dicht bij huis afscheid te kunnen nemen van een dierbare.

Van Gorsel benadrukt dat het in een hospice bovendien toch vaak om ouderen gaat. ,,Dan is de afstand voor een oudere partner naar Spijkenisse of Dirksland groot.''

Behoefte

De behoefte aan een sterfhuis op het eiland wordt volgens hem onderschreven door huisartsen, co├Ârdinatoren van hospice De Waterlelie in Spijkenisse en het management van de Catharina Stichting in Brielle. Die behoefte zal, op het vergrijzende Voorne, de komende jaren vermoedelijk alleen maar toenemen. De Waterlelie heeft, met pieken en dalen, al te maken met wachtlijsten.

De VVD komt daarom morgenavond in de Brielse raad met een voorstel, dat nu al wordt gesteund door coalitiepartij IBGB en oppositiepartij D66. Van Gorsel hoopt dat alle Brielse politieke partijen zich erbij aansluiten alsmede de andere gemeentebesturen op Voorne-Putten.

Hij wil dat het dagelijks bestuur van Brielle zich actief inzet om de mogelijkheden voor een hospice te onderzoeken en in gesprek gaat met betrokken partijen als huisartsen, zorginstellingen en verzekeraars. Hij nodigt ook andere belanghebbenden en ge├»nteresseerden uit om mee te denken. Van Gorsel pleit voor 'een neutraal hospice', een sterfhuis zonder levensbeschouwelijke achtergrond. 

Betaalde plek 

De VVD'er stelt dat er voldoende gebouwen beschikbaar zijn of komen om een dergelijke voorziening in te richten. Hij heeft nog geen bepaalde plek op het oog, als het maar ergens in de gemeenten Brielle, Hellevoetsluis of Westvoorne is. ,,Het gaat om de beste optie.''

Een hospice biedt ook nog eens werkgelegenheid en vrijwilligerswerk, maar moet een organisatie krijgen zonder groot winstoogmerk. Het kost minimaal twee jaar aan voorbereiding om tot een goed functionerend hospice te komen, zo verwacht de Briellenaar.

(Bron: Algemeen Dagblad)